Archiwum luty 2016


lut 12 2016 Olej na trawienie - mój własny patent.
Komentarze: 0

Ostatnio szukałam sposobów na przechowywanie ziół. Suszenie nie jest moim ulubionym sposobem, więc chciałam zrobić to trochę inaczej. Natknęłam się na przepisy na oliwy i oleje z ziołami. Generalnie są używane dla celów kulinarnych, czyli po prostu mają nadawać potrawie smak. Ale, od razu pomyślałam o tym, że można byłoby upiec dwie pieczenie na jednym ogniu - jak w przypadku Ajurvedy.

Jeśli zioła można przechować w oliwie, dlaczego nie zrobić mieszanki, która oprócz smaku będzie także działać leczniczo (teoretycznie, bo to tylko moje założenie). Znalazłam więc herbatę na jelita na Bioking od Darów Natury, pomyślałam, że można by ją wymieszać z olejem lnianym i w ten sposób powstaje olej łagodzący podrażnienia jelit i jednocześnie ciekawy smak. Pozostają jednak dwa pytania:

- czy aktywne substancje z ziół rozpuszczą się w oleju - może rozpuszczają się tylko w wodzie ? Czy czasem nie rozpuszczę w oleju czegoś, czego bym nie chciała rozpuścić;

- jak to będzie smakować - chyba mniejszy problem. Skoro da się wypić herbatę, bez problemu pewnie da się również zjeść olej.

Od razu mam mnóstwo pomysłów na nowe kombinacje. Oleju wprawdzie się nie pije, ale i tak codziennie staram się go jeść, więc byłyby z tego dodatkowe korzyści. Pozostaje mi tylko znaleźć odpowiedź na pierwsze pytanie (drugie jakość przeżyję) i gotowe. 

zdrowejedzenie : :
lut 12 2016 Zioła i przyprawy w kuchni.
Komentarze: 0

Zioła to często jednocześnie również przyprawy, i na odwrót. Ciężko sobie wyobrazić bez nich kuchnię, zwłaszcza ekologiczną. Bez względu na to, czy ktoś je mięso, czy nie, są niezbędne. 

Jeśli piszemy o ziołach i przyprawach jednocześnie, to jest to trochę wschodnie podejście do tematu. Wystarczy spojrzeć na kuchnię indyjską, chyba żadna inna nie jest tak bogata w przyprawy. Łączenie ich jest często niezwykłą sztuką. Jednocześnie w tradycji ajurvedyjskiej każda z przypraw ma działanie lecznicze, staje się więc lekarstwem. Taka symbioza jest typowa dla wschodu. Jedzenie może być jednocześnie lekarstwem - coś, o czym my właściwie już zapomnieliśmy.

Doskonałym przykładem takiek przyprawy jest kurkuma. Przyprawa niezwykle ważna w kuchni, medycynie i religii. Wchodzi w skład większości mieszanek przypraw. Po drugie jest używana jako roślina o działaniu bakterio i przybobójczym, rozgrzewającym i pobudzającym. Po trzecie spełnia bardzo ważną rolę w hinduizmie. Jednocześnie jest tylko jedną z wielu roślin Wschodu, które są tak wykorzystywane. 

Do takiego szerszego podejścia do jedzenia, które staje się również lekarstwem, warto byłoby wracać i nawiązywać. Ajurveda jest jednym z najstarszych systemów medycyny tradycyjnej. Co ciekawe ukazuje świat i ludzi, i przede wszystkim funkcjonowanie człowieka, w bardzo złożony sposób. Bez względu na to, czy się z tym zgadzamy, zawsze warto się nad tym pochylić. Chociażby nad naszym jedzeniem, które też może leczyć.

zdrowejedzenie : :
lut 12 2016 Zioła i przyprawy w kuchni.
Komentarze: 0

Zioła to często jednocześnie również przyprawy, i na odwrót. Ciężko sobie wyobrazić bez nich kuchnię, zwłaszcza ekologiczną. Bez względu na to, czy ktoś je mięso, czy nie, są niezbędne. 

Jeśli piszemy o ziołach i przyprawach jednocześnie, to jest to trochę wschodnie podejście do tematu. Wystarczy spojrzeć na kuchnię indyjską, chyba żadna inna nie jest tak bogata w przyprawy. Łączenie ich jest często niezwykłą sztuką. Jednocześnie w tradycji ajurvedyjskiej każda z przypraw ma działanie lecznicze, staje się więc lekarstwem. Taka symbioza jest typowa dla wschodu. Jedzenie może być jednocześnie lekarstwem - coś, o czym my właściwie już zapomnieliśmy.

Doskonałym przykładem takiek przyprawy jest kurkuma. Przyprawa niezwykle ważna w kuchni, medycynie i religii. Wchodzi w skład większości mieszanek przypraw. Po drugie jest używana jako roślina o działaniu bakterio i przybobójczym, rozgrzewającym i pobudzającym. Po trzecie spełnia bardzo ważną rolę w hinduizmie. Jednocześnie jest tylko jedną z wielu roślin Wschodu, które są tak wykorzystywane. 

Do takiego szerszego podejścia do jedzenia, które staje się również lekarstwem, warto byłoby wracać i nawiązywać. Ajurveda jest jednym z najstarszych systemów medycyny tradycyjnej. Co ciekawe ukazuje świat i ludzi, i przede wszystkim funkcjonowanie człowieka, w bardzo złożony sposób. Bez względu na to, czy się z tym zgadzamy, zawsze warto się nad tym pochylić. Chociażby nad naszym jedzeniem, które też może leczyć.

zdrowejedzenie : :