Ekologiczne warzywa - czy to możliwe ?
Komentarze: 0
Jeden z elementów zrównoważonej diety, to oczywiście warzywa i owoce. Bez ich nie da się zdrowo odżywiać. Czy jedzenie warzyw jest rzeczywiście tak zdrowe, jak nam się wydaje ? Być może wcale tak nie jest, a to co zjadamy może wcale nam nie pomagać, a nawet szkodzić.
Pamiętam doskonale moment, w którym zaczął się u nas boom na ekologię. Zaczęły się lekcje na ten temat, zaczęto mówić o ochronie środowiska itd. Wszyscy zaczęliśmy się przyglądać temu co dookoła, i temu co na talerzu. Bo nagle się okazało, że nasze pomidory to tak w sumie to nie rosną w ziemi, tylko w nawozie, a kurczaki rosną 4 razy szybciej niż w przyrodzie.
Dziś, takie mam wrażenie, sprawa jakoś tak wiele się nie zmieniła. No może pod tym względem, że pewnie opryski są trochę bezpieczniejsze. Ale nadal są. I nadal pomidor ma taki sam smak jak kiedyś, czyli żaden, bo właściwie to nie ma smaku. Pomiędzy pomidorem a truskawką nie ma większej różnicy, może tylko w konsystencji.
To pierwsza grupa. a więc wszystkie te warzywa i owoce, które możemy znaleźć w sklepach. Drugą grupę stanowią warzywa i owoce ekologiczne. Czy warto za nie płacić więcej ? Myślę, że zależy.
Na pewno jeśli coś jest oznaczone jako produkt ekologiczny i ma certyfikat, to nie ma wątpliwości co do czystości takiego produktu. To już teraz standard dla rolników. Mnie jednak bardziej interesuje to, czy rzeczywiście różnica jest duża i czy jest sens płacić więcej.
Po pierwsze, jeśli mowa o ekologicznym standardzie, to musimy pamiętać o tym, że nie można w takiej uprawie stosować żadnych środków chemicznych. Wbrew pozorom nie jest to określenie przypadkowe, bo ustawa dokładnie wymienia jakie środki są uznawane za nawozy chemiczne, a jakie za nawozy naturalne.
Drugą rzeczą, o jakiej warto pamiętać jest na pewno to, że rośliny, których nie nawozi się chemicznie, wcale nie zostają bez wsparcia. Jest całe mnóstwo naturalnych środków, którymi można je nawozić, ale w bezpieczny sposób. Nie jest więc tak, że coś co jest ekologiczne, będzie mniejsze, mniej bogate w składniki odżywcze itd. Wprost przeciwnie. Okazuje się, że nawożenie chemiczne to nie zawsze dobry sposób na wzbogacenie roślin.
Czy da się wyprodukować w pełni ekologiczne warzywa ? I tak i nie. W końcu ogród musi znajdować się gdzieś w glebie i pod niebem. Pod tym względem zawsze warzywa i owoce będą miały kontakt z chemikaliami z powietrza.
Jeśli jednak spróbujecie dwóch takich samych gatunków, a jeden ekologiczny, a drugi klasyczny, różnicę poczujecie niemal natychmiast. Jest taka grupa warzyw, jak wspomniane wcześniej pomidory, w których różnicą jest kolosalna. Ja jestem jak najbardziej za. I jak w każdym przypadku, każdy może tutaj znaleźć swoje smaki i swoje odmiany.
Dodaj komentarz