Trochę mniej typowe smaki ekologiczne
Komentarze: 0
Wiele osób żywnośc ekologiczną kojarzy z warzywami, wędliną i chlebem. Tymczasem także i inne produkty mogą się cieszyć takim oznaczeniem.
Weźmy na przykład kakao i czekoladę. (pod linkiem, na BioKing macie przykład ekologicznych produktów tego typu). Coś, co raczej z natury skojarzymy z ekologicznym ( w końcu gdzie można spieprzyć kakao ? ). A jak się okazuje i tutaj można popełnić sporo błędów.
Wbrew pozorom zbiór ziaren kakaowca zazwyczaj jest biznesem małym i rodzinnym. Z drugiej jednak strony bardzo wymagającym i nie zawsze stabilnym.
Kakaowiec jest bardzo wymagającą rośliną. po zasadzeniu konieczne jest odczekanie nawet 5 lat, zanim zacznie wydawać owoce. Później raz do roku można zebrać tylko kilkadziesiąt ziaren z jednej rośliny. Jednocześnie roślina jest kapryśna i ma swoje wymagania - rośnie chętnie tylko w cieniu innych drzew.
Tradycyjnie farmerzy zasadzali kakaowce pomiędzy innymi roślinami. Zostawiali tylko wyższe partie lasu, wycinając dla wygody wszystko, co niżej. To sprawiało, że po pierwsze niszczono siedliska wielu zwierząt, a po drugie pozbawiano glebę osłony przed deszczem i wymywaniem. Dodajmy do tego użycie pestycydów i mamy niezbyt ekologiczne rozwiązanie.
Wyjałowienie gleby sprawiało, że farmerzy przenosili się dalej, ale nie zmieniali sposobu uprawy, więc tworzyło się zamknięte koło.
Dziś nadal jest całkiem sporo lantacji klasycznych. Coraz więcej jednak powstaje tych ekologicznych, w których kakaowce są uprawiane jak najbardziej naturalnie. Tutaj więc ważne jest nie tylko nasze zdrowie, ale chyba przede wszystkim ochrona środowiska.
Dodaj komentarz