Zioła i przyprawy w kuchni.
Komentarze: 0
Zioła to często jednocześnie również przyprawy, i na odwrót. Ciężko sobie wyobrazić bez nich kuchnię, zwłaszcza ekologiczną. Bez względu na to, czy ktoś je mięso, czy nie, są niezbędne.
Jeśli piszemy o ziołach i przyprawach jednocześnie, to jest to trochę wschodnie podejście do tematu. Wystarczy spojrzeć na kuchnię indyjską, chyba żadna inna nie jest tak bogata w przyprawy. Łączenie ich jest często niezwykłą sztuką. Jednocześnie w tradycji ajurvedyjskiej każda z przypraw ma działanie lecznicze, staje się więc lekarstwem. Taka symbioza jest typowa dla wschodu. Jedzenie może być jednocześnie lekarstwem - coś, o czym my właściwie już zapomnieliśmy.
Doskonałym przykładem takiek przyprawy jest kurkuma. Przyprawa niezwykle ważna w kuchni, medycynie i religii. Wchodzi w skład większości mieszanek przypraw. Po drugie jest używana jako roślina o działaniu bakterio i przybobójczym, rozgrzewającym i pobudzającym. Po trzecie spełnia bardzo ważną rolę w hinduizmie. Jednocześnie jest tylko jedną z wielu roślin Wschodu, które są tak wykorzystywane.
Do takiego szerszego podejścia do jedzenia, które staje się również lekarstwem, warto byłoby wracać i nawiązywać. Ajurveda jest jednym z najstarszych systemów medycyny tradycyjnej. Co ciekawe ukazuje świat i ludzi, i przede wszystkim funkcjonowanie człowieka, w bardzo złożony sposób. Bez względu na to, czy się z tym zgadzamy, zawsze warto się nad tym pochylić. Chociażby nad naszym jedzeniem, które też może leczyć.
Dodaj komentarz