Archiwum 10 listopada 2015


lis 10 2015 Trochę mniej typowe smaki ekologiczne
Komentarze: 0

Wiele osób żywnośc ekologiczną kojarzy z warzywami, wędliną i chlebem. Tymczasem także i inne produkty mogą się cieszyć takim oznaczeniem. 

Weźmy na przykład kakao i czekoladę. (pod linkiem, na BioKing macie przykład ekologicznych produktów tego typu). Coś, co raczej z natury skojarzymy z ekologicznym ( w końcu gdzie można spieprzyć kakao ? ). A jak się okazuje i tutaj można popełnić sporo błędów. 

Wbrew pozorom zbiór ziaren kakaowca zazwyczaj jest biznesem małym i rodzinnym. Z drugiej jednak strony bardzo wymagającym i nie zawsze stabilnym. 

Kakaowiec jest bardzo wymagającą rośliną. po zasadzeniu konieczne jest odczekanie nawet 5 lat, zanim zacznie wydawać owoce. Później raz do roku można zebrać tylko kilkadziesiąt ziaren z jednej rośliny. Jednocześnie roślina jest kapryśna i ma swoje wymagania - rośnie chętnie tylko w cieniu innych drzew. 

Tradycyjnie farmerzy zasadzali kakaowce pomiędzy innymi roślinami. Zostawiali tylko wyższe partie lasu, wycinając dla wygody wszystko, co niżej. To sprawiało, że po pierwsze niszczono siedliska wielu zwierząt, a po drugie pozbawiano glebę osłony przed deszczem i wymywaniem. Dodajmy do tego użycie pestycydów i mamy niezbyt ekologiczne rozwiązanie. 

Wyjałowienie gleby sprawiało, że farmerzy przenosili się dalej, ale nie zmieniali sposobu uprawy, więc tworzyło się zamknięte koło. 

Dziś nadal jest całkiem sporo lantacji klasycznych. Coraz więcej jednak powstaje tych ekologicznych, w których kakaowce są uprawiane jak najbardziej naturalnie. Tutaj więc ważne jest nie tylko nasze zdrowie, ale chyba przede wszystkim ochrona środowiska. 

zdrowejedzenie : :
lis 10 2015 Jak szukać ekologicznej żywności ?
Komentarze: 0

Znalezienie ekologicznej żywności nie jest trudne, jeśli wiemy gdzie i jak jej szukać. Oto kilka sposób na to, jak łatwo poradzić sobie z tym zadaniem:

ekologiczne sklepy - najbardziej oczywiste rozwiązanie. I niezwykle wygodne, bo po prostu wchodzimy do sklepu nie nie martwimy się o etykiety itd. Wybieramy to, co nam pasuje. Minusem jest na pewno to, że w mniejszych miastach eko sklepy nie są aż tak dobrze zaopatrzone. Czasami będziemy więc skazani na tę samą herbatkę przez dłuższy czas. W większych miastach wybór jest dużo lepszy i ciekawszy, a sklepów do wyboru mamy często kilka produkty ekologiczne w tradycyjnych sklepach - czyli po prostu nic innego, jak mniejsze stoiska eko w dużych sklepach. Najczęściej widać je w dużych sieciówkach. Idealnie, jeśli wszystkie ekologiczne produkty są zebrane w jednym miejscu, to bardzo ułatwia wybór. Niestety zdarza się też tak, że są porozrzucane po całym sklepie, a to na pewno nie ułatwia wyboru. Wtedy nie pozostaje nam już nic innego, jak szukanie oznaczeń ekologicznych. Kiedyś to mógłbyć koszmar, bo oznaczeń było sporo, a nie zawsze można było im zaufać. Teraz na szczęście mamy jeden, ujednolicony znaczek listka Bez względu na to, z jakim produktem mamy do czynienia, szukamy już tylko listka.  regionalni producenci - to zadanie dla wytrwałych, ale może się opłacać. Całkiem sporo jest osób, które mają swoje własne, niewielkie gospodarstwa ekologiczne. To nie musi być działalność na wielką skalę, zresztą z zasady jest zazwyczaj mniejsza. Takie gospodarstwa ekologiczne zazzwyczaj opierają się po prostu na sprzedawaniu pojedynczym osobom (i jeśli produkcja jest większa, także do sklepów). Można znaleźć takie osoby, które zazwyczaj chętniej sprzedają nawet mniejsze ilości. To rozwiązanie, które wymaga już trochę wysiłku, bo pewnie trzeba będzie przyjechać po warzywa czy owoce. Często jednak smak całkowicie rekompensuje nam podróż.

Trzy najbardziej typowe sposoby ekologicznego żywienia. Jeśli ktoś tak je, na pewno jest z nimi doskonale obeznany. Zdrowe jedzenie jednak kosztuje trochę wysiłku - i trochę więcej - ale smak często rekompensuje te niedogodności. 

zdrowejedzenie : :
lis 10 2015 Ekologiczne warzywa - czy to możliwe ?
Komentarze: 0

Jeden z elementów zrównoważonej diety, to oczywiście warzywa i owoce. Bez ich nie da się zdrowo odżywiać. Czy jedzenie warzyw jest rzeczywiście tak zdrowe, jak  nam się wydaje ? Być może wcale tak nie jest, a to co zjadamy może wcale nam nie pomagać, a nawet szkodzić. 

Pamiętam doskonale moment, w którym zaczął się u nas boom na ekologię. Zaczęły się lekcje na ten temat, zaczęto mówić o ochronie środowiska itd. Wszyscy zaczęliśmy się przyglądać temu co dookoła, i temu co na talerzu. Bo nagle się okazało, że nasze pomidory to tak w sumie to nie rosną w ziemi, tylko w nawozie, a kurczaki rosną 4 razy szybciej niż w przyrodzie. 

Dziś, takie mam wrażenie, sprawa jakoś tak wiele się nie zmieniła. No może pod tym względem, że pewnie opryski są trochę bezpieczniejsze. Ale nadal są. I nadal pomidor ma taki sam smak jak kiedyś, czyli żaden, bo właściwie to nie ma smaku. Pomiędzy pomidorem a truskawką nie ma większej różnicy, może tylko w konsystencji. 

To pierwsza grupa. a więc wszystkie te warzywa i owoce, które możemy znaleźć w sklepach. Drugą grupę stanowią warzywa i owoce ekologiczne. Czy warto za nie płacić więcej ? Myślę, że zależy. 

Na pewno jeśli coś jest oznaczone jako produkt ekologiczny i ma certyfikat, to nie ma wątpliwości co do czystości takiego produktu. To już teraz standard dla rolników. Mnie jednak bardziej interesuje to, czy rzeczywiście różnica jest duża i czy jest sens płacić więcej.

Po pierwsze, jeśli mowa o ekologicznym standardzie, to musimy pamiętać o tym, że nie można w takiej uprawie stosować żadnych środków chemicznych. Wbrew pozorom nie jest to określenie przypadkowe, bo ustawa dokładnie wymienia jakie środki są uznawane za nawozy chemiczne, a jakie za nawozy naturalne. 

Drugą rzeczą, o jakiej warto pamiętać jest na pewno to, że rośliny, których nie nawozi się chemicznie, wcale nie zostają bez wsparcia. Jest całe mnóstwo naturalnych środków, którymi można je nawozić, ale w bezpieczny sposób. Nie jest więc tak, że coś co jest ekologiczne, będzie mniejsze, mniej bogate w składniki odżywcze itd. Wprost przeciwnie. Okazuje się, że nawożenie chemiczne to nie zawsze dobry sposób na wzbogacenie roślin. 

Czy da się wyprodukować w pełni ekologiczne warzywa ? I tak i nie. W końcu ogród musi znajdować się gdzieś w glebie i pod niebem. Pod tym względem zawsze warzywa i owoce będą miały kontakt z chemikaliami z powietrza. 

Jeśli jednak spróbujecie dwóch takich samych gatunków, a jeden ekologiczny, a drugi klasyczny, różnicę poczujecie niemal natychmiast. Jest taka grupa warzyw, jak wspomniane wcześniej pomidory, w których różnicą jest kolosalna. Ja jestem jak najbardziej za. I jak w każdym przypadku, każdy może tutaj znaleźć swoje smaki i swoje odmiany. 

zdrowejedzenie : :