Komentarze: 0
Znalezienie ekologicznej żywności nie jest trudne, jeśli wiemy gdzie i jak jej szukać. Oto kilka sposób na to, jak łatwo poradzić sobie z tym zadaniem:
ekologiczne sklepy - najbardziej oczywiste rozwiązanie. I niezwykle wygodne, bo po prostu wchodzimy do sklepu nie nie martwimy się o etykiety itd. Wybieramy to, co nam pasuje. Minusem jest na pewno to, że w mniejszych miastach eko sklepy nie są aż tak dobrze zaopatrzone. Czasami będziemy więc skazani na tę samą herbatkę przez dłuższy czas. W większych miastach wybór jest dużo lepszy i ciekawszy, a sklepów do wyboru mamy często kilka produkty ekologiczne w tradycyjnych sklepach - czyli po prostu nic innego, jak mniejsze stoiska eko w dużych sklepach. Najczęściej widać je w dużych sieciówkach. Idealnie, jeśli wszystkie ekologiczne produkty są zebrane w jednym miejscu, to bardzo ułatwia wybór. Niestety zdarza się też tak, że są porozrzucane po całym sklepie, a to na pewno nie ułatwia wyboru. Wtedy nie pozostaje nam już nic innego, jak szukanie oznaczeń ekologicznych. Kiedyś to mógłbyć koszmar, bo oznaczeń było sporo, a nie zawsze można było im zaufać. Teraz na szczęście mamy jeden, ujednolicony znaczek listka Bez względu na to, z jakim produktem mamy do czynienia, szukamy już tylko listka. regionalni producenci - to zadanie dla wytrwałych, ale może się opłacać. Całkiem sporo jest osób, które mają swoje własne, niewielkie gospodarstwa ekologiczne. To nie musi być działalność na wielką skalę, zresztą z zasady jest zazwyczaj mniejsza. Takie gospodarstwa ekologiczne zazzwyczaj opierają się po prostu na sprzedawaniu pojedynczym osobom (i jeśli produkcja jest większa, także do sklepów). Można znaleźć takie osoby, które zazwyczaj chętniej sprzedają nawet mniejsze ilości. To rozwiązanie, które wymaga już trochę wysiłku, bo pewnie trzeba będzie przyjechać po warzywa czy owoce. Często jednak smak całkowicie rekompensuje nam podróż.Trzy najbardziej typowe sposoby ekologicznego żywienia. Jeśli ktoś tak je, na pewno jest z nimi doskonale obeznany. Zdrowe jedzenie jednak kosztuje trochę wysiłku - i trochę więcej - ale smak często rekompensuje te niedogodności.